2015. december 28., hétfő

Egy napra ismét Ikarusok húztak végig a Nyevszkij Proszpekten

2015.  MTI
Nosztalgia Ikarus-utazásokon vehettek részt egy napra a szentpéterváriak, nem is kis pénzért. Egy orosz tudósító nem mindennapi eseményként jellemezte az akciót és annak résztvevőit, a "ragyogó Ikarusokat".
Régi Ikarus buszokat állítottak vasárnap egy napra forgalomba Szentpéterváron.
Az 1994 és 2006 között gyártott Ikarusokra előzetes regisztrációt követően szállhatnak fel a szentpéterváriak és vendégeik. A járművek az orosz nagyváros főutcáján, a Nyevszkij sugárúton közlekedtek egész nap expressz járatokként. A jegyek ára azonban jócskán meghaladja a tízegynéhány évvel ezelőttit. 500 rubelt (mintegy 2700 forint) kell fizetnie annak, aki erre az Ikarus-élményre vágyik.

Fotó: Muck Tibor

Az egyik orosz hírportál cikkének szerzője nem mindennapi eseményként jellemezte az akciót és annak résztvevőit, a "ragyogó Ikarusokat". A cikkíró a kék-fehér színű, 1996-ban kimondottan az orosz piacra gyártott 256.74 számú buszra külön felhívta a figyelmet. 
Az egy teljes napig újra a Nyevszkijen járó járművek visszaidézik a tízegynéhány évvel ezelőtti Szentpétervárt - a korábbi Leningrádot, az utasok pedig megismerkedhetnek a buszok történetével. 
A magyar Ikarus buszok népszerűek voltak a volt Szovjetunióban. Több példányuk még ma is közlekedik az utódállamokban, így Oroszországban is.